Cserepek

Karácsonyi rózsa - termesztés, szaporítás, virágzás, gondozás

Karácsonyi rózsa - termesztés, szaporítás, virágzás, gondozás

A karácsonyi csillag gondozását már azelőtt el kell kezdeni, mielőtt haza hozza. Válasszon csak olyan növényeket, amelyeknek nincs átitatott alapanyaguk és nincsenek redves vagy száraz leveleik. A hazaszállítást újságpapírban kell végezni, mert a hőmérséklet változások nem tesznek jót a karácsonyi rózsának. 15-22 Celsius fok közötti hőmérsékletet igényel, és minél stabilabb a hőmérséklet, annál jobban fogja magát érezni nálad.

Hely, alapanyag, trágyázás

A karácsonyi rózsa számára a hely kiválasztása különösen fontos. Eredeti élőhelyén, amikor virágzik, azaz november és december között, több napsütésnek kellene lennie.

A legjobb hely számára az ablakpárkány keleti oldalon, ahol élvezheti a napsugarakat már korai óráktól. Ügyeljen arra, hogy a növény egyetlen levele vagy virága se érintse az ablakot. A felmelegedett üveg kombinálva a napsugarakkal megégetheti. Az ajtónyílás vagy az ablak közelében lévő huzat is veszélyes. A rózsát világos helyen kell elhelyezni, de nem közvetlenül a fűtés fölött. A radiátor környezete nem tesz jót neki, és a dohányfüstben sem él túl.

A karácsonyi rózsa nem igényes a talajra. Könnyű és jól áteresztő alapanyagot szeret, egy drenázs réteggel a virágtartó alján. Az ideális választás tiszta organikus és sterilizált föld, tőzeg hozzáadásával, ami trópusi növények termesztésére alkalmas. A legegyszerűbb módja annak, hogy a rózsának a szükséges tápanyagokat adjuk, a szobanövények számára készült hagyományos műtrágya, amelyet egy az egyben vízzel hígítunk. Házi gyógymódok közül a kávézacc vagy az áztatott zöld tea is megfelelő számára.

Karácsonyi rózsa szaporítása

A karácsonyi rózsa szaporítása nagyon egyszerű. Miután a növény újra elkezdett nőni és új életerőt nyert a pihenési időszak után, fontos, hogy kb. öt hajtással rendelkezzen. A többi hajtást felhasználhatja a szaporításra. A szaporításhoz ideálisak a 10 centiméter hosszúságú vágások, melyeken három levél található. A növényből kifolyó tejnedvet törölje le, majd áztassa a szárat növekedési stimulátorba. Ültesse tőzeg és homok keverékébe, és néhány hét múlva készen állnak az élő karácsonyi ajándékok a családtagoknak.

A karácsonyi rózsa legendája

Az ősi Aztékok (mexikói indiánok) a karácsonyi csillagot tisztaság szimbólumának tekintették és „Cuetlaxochitl” néven hívták. A 14-16. században a növény nedvét használták láz csökkentésére, és a leveleiből (módosított levelek) vöröses festéket nyertek. Montezuma, az utolsó azték király karácsonyi rózsát hozatott a mai Mexikóváros területéről, mert a magasabb tengerszint feletti magasságban nem lehetett termeszteni. Néhány évszázaddal később a mexikói korai keresztények a karácsonyi rózsát a karácsonyi virágként fogadták el. A mexikói karácsonyi díszítések általában élénkpirosak. Egyesek számára ezek a csillag alakú virágok a Betlehemi csillagot szimbolizálták.

Létezik egy mexikói legenda, amely elmagyarázza, miért kapcsolódik a karácsonyi rózsa a Karácsonyhoz. A legenda szerint egyszer volt egy gyermek, aki nem engedhette meg magának, hogy ajándékot adjon Krisztusnak karácsony éjjelén, de azt mondták neki, hogy egy egyszerű ajándék, amely szeretettel adományozott, elfogadható Isten szemében. A gyermek a út mentén növő gyomot gyűjtött. Amikor azonban belépett a templomba, a gyomok zöld és piros virágokká nyíltak, és a gyülekezet úgy érezte, hogy karácsonyi csodának volt tanúja. A poinsettia a Karácsony szimbólumává vált.

A karácsonyi rózsa leírása a 17. században Juan Balma botanikus feljegyzéseiben jelent meg. A botanikai név, Euphorbia pulcherrima, egy német botanikus, Wilenow által lett a poinsettiának adva. A növény ugyanis a botanikus üvegházának egy repedésén nőtt át. A növény színétől lenyűgözve latin nevet adott neki: Euphorbia pulcherrima, ami „rendkívül szép”-et jelent.

Miért Poinsettia?

Joel Roberts Poinsett volt az Egyesült Államok első nagykövete Mexikóban, akit a 20. század huszas éveiben John Quincy Adams elnök nevezett ki. Kinevezése idején Mexikó polgárháborúban állt. Az amerikai bükkfa Mexikóba jutott Poinsett és botanikai érdeklődése révén.

Mandátuma alatt utazgatott az országban és új növényfajták után kutatott. 1828-ban egy gyönyörű bokrot talált nagy vörös virágokkal az út mellett. Levágott néhány hajtást a növényről és elvitte dél-karolinai üvegházába. Bár Poinsett remek karriert futott be az Egyesült Államok kongresszusi tagjaként és nagyköveteként, mindig emlékezni fogunk rá, mint aki az Egyesült Államokba hozta a Karácsonyi rózsát. William Prescott, történész és kertész, arra kérte, hogy adjon új nevet az Euphorbia pulcherrimának, mivel egyre népszerűbbé vált. Abban az időben Prescott éppen egy „Mexikó meghódítása” című könyvet publikált, amelyben részletesen leírta Joel Poinsett történetét. Prescott a növényt poinsettiának nevezte el Joel Poinsett felfedezése tiszteletére.



Termékek a kategóriából cserepek


Koronka edény 12 cm fűzővel, műanyag, lila
Az elegáns formájú Koronka-fazék meleg és romantikus hangulatot kölcsönöz a háznak. Használható maszkként vagy edényként, tökéletesen beilleszkedve...

Mimbre felakasztható virágtartó kaspó, fehér, 30 x 15 cm
 Ez az elegáns virágtartó kaspó gyönyörű kiegészítője lesz minden virágnak és otthona belterének. Az akasztóláncnak köszönhetően felakaszthatja a pergolára, az erkélyre vagy a nappaliban lévő állványra. Öko-műanyagból készül,...

Ribimex Hordozható tömlődob, PRA/DB.1104
Teljesen felszerelt hordozható tömlődob.1 tömlő 15 m Ø 12,5 mm.1 Multijet fúvóka + 2 gyorscsatlakozó.1 vezetőtömlő 1,5 m Ø 12,5 mm 2 gyorscsatlakozóval + 1 csapcsatlakozó...

Victoria Műfű, Bizzotto, 10 mm, 2500 x 100 cm
Megjegyzés:- Szál magassága: 10 mm.- Fonal anyaga: 100% polipropilén- Sűrűség: 71 820 szál/M2.- Vízelvezető felület anyaga: Szintetikus latex- Időjárás-...

Olvassa el más cikkeinket is


Péter Kaposvári

Péter Kaposvári

Bio.